IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
09:58 | 9 септември 2015
Обновен: 12:10 | 3 септември 2024

Варна отбелязва 50 г. от обучението по туризъм

В Икономическия университет през 1965 г. се открива специалността като първа по рода си у нас

По материала работи: Златина Добрева
Варна отбелязва 50 г. от обучението по туризъм

50 години от основаването на специалност "Туризъм" се отбелязват тази година в България. Варна има право да празнува и да се гордее най-много, защото е "произвела" първите туристически кадри в страната.
Именно тук -  в Икономическия университет, през 1965 г. се открива специалността "Туризъм" като първа по рода си у нас.
Едва четвърт век по-късно, след 90-те години, и други университети в страната започват да обучават кадри в областта на туризма.
С годините името на специалността се променя, като например "Икономика и организация на туризма", "Международен туризъм" и др. Логично, променят се и тенденциите в преподаването. В началото преподавателите, всички възпитаници на езикови гимназии, се учат от експертите в Испания, Франция и Швейцария. С годините, натрупвайки опит, усъвършенстват сами учебните си планове. А в днешни дни вече са автори на сериозна научна литература. За успешното им развитие говорят постиженията на студентите им.
Над 4000 души са завършили образованието си в сферата на туризма в Икономическия университет във Варна през последния половин век. Написани са над 60 дисертации, каза за "Черно море" проф. Таня Дъбева – ръководител-катедра „Икономика и организация на туризма“ в ИУ - Варна. Много голям процент от тях заемат мениджърски позиции във Варна, по Северното и Южното Черноморие, в зимните курорти, в София, където също има университети, предлагащи туристически кадри и в чужбина. Варненци работят в Европа, САЩ и дори в Южна Африка.
По повод 50-годишния юбилей на специалност "Туризъм" на 6 и 7 ноември Варна ще бъде домакин на Международна научна конференция на тема “Туризмът в епохата на трансформация”. Предстои да бъдат прочетени 80 доклада.
Златина Добрева

Коментари

Новини Варна