IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:52 | 2 септември 2015
Обновен: 21:34 | 12 септември 2024

Заплаха от детски паралич ни дебне от Украйна

Във Варна последната голяма извънредна имунизационна кампания бе през 2010 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка архив

Епидемичен взрив на полиомиелит, по-познат като детски паралич, избухна в украинската Закарпатска област. За това алармира здравното министерство на страната, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, цитиран от „Труд“. За съжаление заплаха има и за страната ни, ако у нас пристигнат украинци, които не са били ваксинирани и осъществят контакт с българчета, също без поставени ваксини, добави той.
Последната такава заплаха за държавата ни дойде преди около 2 г. от Сирия, от която заприиждаха бежанци. В началото на военните действия там обхватът на задължителните имунизации падна на 65%.
Днес никой не знае въобще на какъв процент от населението се поставят, каза още д-р Кунчев.
Спасение в такива ситуации е родителите да не пропускат ваксините в задължителния имунизационен календар на България.
Засега не сме взели извънредни мерки, но ако се наложи, ще го направим, съобщи шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Янка Драганова. Тя поясни, че евентуално може да се проведе извънредна имунизационна кампания сред рисковите групи, най-вече сред ромската общност, за което ще се търси съдействие от здравните медиатори. За това обаче е необходимо решение от главния държавен санитарен инспектор. Имунизацията е единственият начин децата да бъдат защитени от тежките заболявания като полиомиелит, дифтерия, коклюш, хепатит Б и много други. Тя се прави на втория, третия и четвъртия месец от живота на бебетата, след това има реимунизации. Важното е родителите и общопрактикуващите лекари да внимават да не се пропусне някои от ваксините, казах още д-р Драганова.
Полиомиелитът е остро вирусно заболяване при хората, което се предава чрез мръсни ръце и по въздушно-капков път. Източници на болестта са хора и вирусоносители. Характеризира се с възпаление на сивото вещество на гръбначния мозък, което води до появата на парализа, при която крайникът изсъхва. Засяга децата от една до пет години. Заболяването е безсимптомно.
Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г. при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия с трима заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца.
Преди 5 г. във Варненско се проведе извънредна капания заради епидемичен взрив в Таджикистан. Той бе причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случая на детски паралич, от които 29 смъртни.
Тогава по преценка на Световната здравна организация за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока.
През 2010 г. всички деца във Варненска област от 13 месечна до 7-годишна възраст с пропуски в имунизациите и без личен лекар бяха обхванати с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна