IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:26 | 20 август 2015
Обновен: 14:27 | 26 октомври 2024

15% от разводите се дължат на алкохолизъм

Всяка година над 2000 семейства се разпадат заради злоупотребата със спиртни напитки

По материала работи: Златина Добрева
15% от разводите се дължат на алкохолизъм

През последните години около 15% от разводите в България се дължат на системно пиянство. Това означава, че всяка година над 2000 семейства се разпадат заради злоупотребата със спиртни напитки. Това съобщиха от сдружението „Анонимни алкохолици“ във Варна. У нас около 5% от населението е алкохолно зависимо, а злоупотребяващите в широк смисъл могат да достигнат 40%.  


Злоупотребата с алкохол като причина за смъртност е достигнала трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните автомобилни катастрофи и на повече от 60% от тежките престъпления срещу личността като убийства, телесни повреди, изнасилвания.


"Анонимни Алкохолици" е сдружение между мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Организацията не събира такси или вноски и се издържа само от дарения.    


От „Анонимни алкохолици“ съобщиха още, че организират сбирка с международно участие на 30 август т.г. в хотел “Белвю” в с. Кранево.  В нея ще участват членове на организацията от 5 държави. На сбирката могат да присъстват и хора без проблеми с алкохола. Поканени са специалисти от различни области - лекари, магистрати, духовници, държавни служители, близки на страдащи от заболяването, както и всички, които имат интерес в областта. На сбирката ще бъде представена дейността на сдружението.

 

Коментари

Новини Варна