IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
17:04 | 17 август 2015
Обновен: 14:20 | 25 октомври 2024

Летни вируси повалиха 171 отпускари

Основната предпазна мярка остава добрата лична хигиена

По материала работи: Ставри Таргов
Летни вируси повалиха 171 отпускари

171 души са поразени от остри ентероколити от началото на месеца във Варненска област, с 69 повече отколкото през същия период на м.г., съобщиха от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна. Само през миналата седмица новозасегнатите са 83-ма. 70 от тях са от Варна, останалите от селища  в областта.
Като цяло чревните инфекции са 100, като сред тях са регистрирани също 3 салмонелози, 10 ротавирусни ентерита, 2 колиентерита и 2 вирусни хепатита.
Летните вируси, които са основни виновници за ентероколитите, са от различен тип. Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.
Основната предпазна мярка си остава добра лична хигиена. Всеки трябва да се мие редовно ръцете преди ядене и след тоалетна и да внимава какви храни консумира. Заразите плъзват също след консумация на неизмити плодове и зеленчуци, ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности на приготвяне на храна. Най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода и да не се рискува с течности от съмнителен произход.
Ентероколитите са особено опасни за децата, тъй като те се обезводняват много бързо и се налага лечение в болница.
Най-засегнати от летните вируси са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.
На този етап няма опасност от епидемично разпространение на острите ентероколити във Варна, успокоиха от РЗИ.  

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна