Варна 18°
fallback
Общество
16:02 | 13 август 2015
Обновен: 13:19 | 27 октомври 2024

Над 2,7 млн. лева са средствата, които изплаща месечно Дирекция „Социално подпомагане”-Варна

Средствата се изплащат по различни програми за подпомагане на населението от община Варна

По материала работи: Златина Добрева

Над 2,7 млн. лева са средствата, които Дирекция „Социално подпомагане”-Варна изплаща всеки месец по различни програми за подпомагане на населението от община Варна, това съобщи пред Фокус - Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Експертът допълни, че дирекцията обслужва и жителите на община Аксаково.

 

През отчетния шестмесечен период се наблюдава увеличение на еднократните помощи, които се отпускат на майки студентки за отглеждане на дете до навършване на една година. Увеличението е с 34% спрямо първите шест месеца на миналата година, когато за еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година са кандидатствали 172 майки студентки. За първите шест месеца на тази година за помощта са кандидатствали 234 майки. 632 семейства, в които се отглеждат 720 деца, са санкционирани през първото шестмесечие поради това, че децата им не са посещавали училище, допълни Адриана Григорова.

 

По отношение на програмата за интеграция на хората с увреждания, експертът коментира, че реалният брой на лицата с трайни увреждания се увеличава. Годишно тенденцията е към увеличение от около 4%. 22 653 са лицата с увреждания, които се подпомагат от Дирекция „Социално подпомагане” – Варна чрез отпускане на интеграционни добавки за транспортни услуги, за обучение, за диетично хранене и други. „Това е добавка, която се изплаща всеки месец. Тя е в размер, определен чрез Закона за интеграция на хора с увреждания и Правилника за приложението му”, каза още Адриана Григорова.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback