Варна 18°
fallback
Общество
09:50 | 12 август 2015
Обновен: 13:24 | 27 октомври 2024

Почти всеки ден бурното море взема жертва

Лекар иска полиция да гони смелчаците по плажовете

По материала работи: Златина Добрева

Почти всеки ден морето взема жертва. Статистиката обаче сочи, че за първите 6 месеца удавниците са по-малко от миналата година. Досега са 50 души, а за 2014 г. са били общо 129, от които 14 са деца, сочат данните на БЧК. Удавянето е втората водеща причина за смъртност у нас след катастрофите.

 

“13 дни в морето бушува мъртво вълнение. То започна от края на юли и продължи до 10 август. Едва във вторник малко се поуспокои, но толкова дълго никога досега не е продължавало. Преди мъртвото вълнение през август беше най-много 3-4 дни, а завалеше ли дъжд, се оправяше още на 2-ия ден”, казва пред "24 часа" 77-годишният Стою Иванов от Бургас, най-възрастният спасител в региона с над 50 г. стаж на брега.

 

Според д-р Иван Иванов - управител на болница "Св. Клементина", който отговаря за плажовете на Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Варна, в няколкото дни на бурно вълнение спасителите са си свършили работата, защото са гонели желаещите да се къпят, каквото и да им е струвало това. “Необходима е плажна полиция и глоби за нарушителите в подобни случаи”, казва още той.

 

Липсата на доверие към спасителите е основният проблем, който води до инциденти на морето, обясняват плажни охранители.

 

Глобите от служителите на Общинска полиция са от 100 до 1000 лв.,но в повечето случаи те не могат да приложат строгостта на закона, тъй като нарушителите били предимно деца. Едва 48 са издадените постановления за нарушаване на наредбата за водноспасителна дейност на плажа в Бургас м.г., казват от общинското звено за охрана.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback