Варна 15°
fallback
Общество
12:27 | 5 август 2015
Обновен: 09:26 | 27 октомври 2024

Обучават безработни за IT специалисти

Курсовете и семинарите се организират от водещи IT компании

По материала работи: Деян Михайлов

Безработни могат да бъдат включвани в обучение в областта на информационните и комуникационни технологии, съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. Курсовете и семинарите се организират от водещи IT компании, като в тях могат да участват и хора, желаещи да се преквалифицират. Обучението е по линия на кампанията „eSkills for Jobs”, която се подкрепя от Агенцията по заетостта. Тя е в отговор на нарастващото търсене на специалисти в областта на информационните и комуникационни технологии, които в момента не са достатъчни въпреки високото ниво на безработица в Европа.

Агенцията по заетостта участва в кампанията чрез всички свои териториални поделения в страната. В процеса на индивидуално консултиране трудовите посредници информират безработните за възможностите за включване в курсовете , за свободните работни места и условията за работа в сектора.

Не се изискват предварителна подготовка и знания от хората, които могат да започнат този тип обучения. Завършването на подобно обучение дава възможност на желаещите да започнат работа в сектора. 

Преобладаващата част от курсовете и семинарите, които се предоставят, са безплатни. Към момента списъкът включва образователни инициативи на над 20 компании, като информацията се актуализира непрекъснато.   Кампанията е на Българската асоциация по информационни технологии  под егидата на Grand Coalition for Digital Jobs на Европейската комисия и се провежда през 2015г. и 2016 г., съобщиха още от Регионалната служба по заетостта във Варна.

 

Ставри Таргов

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback