IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:36 | 4 август 2015
Обновен: 21:29 | 26 октомври 2024

33 двойки близнаци проплакаха в АГ-то

Най-малкото спасено бебе е тежало едва 600 грама

По материала работи: Ставри Таргов
33 двойки близнаци проплакаха в АГ-то

През първите 6 месеца на годината в Специализираната АГ болница във Варна проплакаха 33 близнаци.
До 1 юли са родени 1176 бебета, почти толкова, колкото през същия период на м.г.
Засега се запазва тенденцията момченцата да са повече от момиченцата – 627 срещу 549.
Най-младата майка е била 13-годишна, най-възрастната - на 50 години. Недоносените деца са 149, като най-малкото,  спасено и вече изписано от неонатологията , е било момиченце с тегло 600 грама.
Според стандартите, действащи в България детенцето се е водило абортивен, нежизненоспособен плод и в друга болница просто нямаше да бъде спасено.
Според специалистите тази година се забелязва отново тенденция за увеличаване на недоносените бебета, което допълнително натоварва и без друго трудната работа в условия на хронично недофинансиране на специалистите.
Болницата покрива най-тежките случаи с родилки и новородени за цяла Североизточна България, една четвърт от страната, а е изцяло на собствена издръжка от отчетеното по здравна каса и не получава финансиране от държавата. В условията на лимитирани бюджети и неадекватно оценени клинични пътеки в майчиното и детско здравеопазване работата е повече от непосилна за медицинските специалисти.
Въпреки всичко в болницата са приети и лекувани за периода 18 новородени в изключително тежко състояние, родени и преведени от други родилни отделения на Варна и региона. С изключение на две деца с екстремно ниско тегло и с тежки усложнения от ражданията в тези болници, всички са били спасени от специалистите на АГ болница.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна