IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:56 | 28 юли 2015
Обновен: 14:52 | 26 октомври 2024

Предлагат до 9 бона заплати в БНБ

Управителят на централната банка вече няма да получава 45 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Предлагат до 9 бона заплати в БНБ

Реформаторският блок ще внесе промяна в Закона за БНБ, която ще намали заплатите на гуверньора и подуправителите.


Идеята била трудовото възнаграждение на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на парламента, който получава около 4500 лв. на месец. Поправката щяла да допусне още толкова допълнително материално стимулиране за месец. Това означава, че гуверньорът ще взема 9000 лв. месечно. За тримата подуправители се предлага общата сума да бъде с 10% по-малко, пише "24 часа".


Скандалът със заплатите в БНБ разпали Велизар Енчев при избора на нов управител. Той обяви от парламентарната трибуна, че управителят на централната банка получавал 45 000 лв.


След изслушването на кандидатите за подуправители в бюджетна комисия миналия четвъртък новият управител Димитър Радев заяви, че се прави преглед на методиката, че тя вероятно ще бъде променена, както и че ще обяви сумите при приемането на бюджета за догодина.


Утре парламентът ще реши кои да са подуправители на БНБ. Предложението на Радев е това да са Димитър Костов, Калин Христов и главният юрист на банката Нина Стоянова.

Коментари

Новини Варна