IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:36 | 23 юли 2015
Обновен: 03:45 | 3 септември 2024

Освежават паметниците по Алеята на Възраждането

Надписите на монументите в Морската градина ще бъдат отново позлатени

По материала работи: Златина Добрева
Освежават паметниците по Алеята на Възраждането

Всички 14 паметници по Алеята на Възраждането в Морската градина ще бъдат основно почистени, а надписите - отново позлатени. Работата по поддръжката започва от утре, ще продължи през почивните дни и ще приключи във вторник идната седмица, съобщиха от пресслужбата на общината.

 

Специално внимание ще бъде обърнато и на два паметника, намиращи се в градинката на площад  „Севастопол“ – на Стефан Караджа, както и на маестро Добри Христов, чиято 140-годишнина от рождението му ще честваме в края на 2015 г. Основно освежен и почистен ще бъде и паметникът на кап. I ранг Димитър Добрев, командвал торпедоносеца „Дръзки“ по време на героичната атака срещу турския крайцер „Хамидие“.

 

Обновяване на паметниците във Варна започна по инициатива на кмета Иван Портних още миналата година. Първи бяха освежени войнишкият паметник в Старите гробища и паметникът на Приморци. Специално осветление бе поставено и на паметника на граничаря в Морската градина, където предстои да бъде извършена реставрация и консервация.

Коментари

Новини Варна