IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:49 | 13 юли 2015
Обновен: 11:05 | 16 октомври 2024

Историята на варненското пристанище изплува пред круизните туристи

В района на Морска гара на 22 табла са показани най-запомнящите се моменти

По материала работи: Борис Проданов
Историята на варненското пристанище изплува пред круизните туристи

Историята на порта във Варна изплува пред круизните туристи. Това става възможно чрез изложба на открито, разположена в района на Морска гара. На 22 табла са показани най-запомнящите се исторически моменти, до които ще се докоснат чужденците. Сред най-интересните от тях е претоварването на камбаните за храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата. Те са доставени с кораб във варненското пристанище и са превозени до София с влак през 1909 г.


Тази година пристанището във Варна, за разлика от други портове на Черно море, отчита добър круизен сезон. На Морска гара се очакват още 5 луксозни пътническа кораба, възможни са и допълнителни заявки.


В следващите месеци към експозицията ще бъдат добавени и кадри до днешни дни. Изложбата е разположена в обновената зона около 1-во и 2-ро кейови места. Рехабилитацията на тази най-стара част на пристанището е във финална фаза. Достъп до зоната ще бъде осигуряван за граждани и гости на града само при събития от публичен характер.  

 

Коментари

Новини Варна