IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
17:00 | 31 август 2023
Обновен: 15:50 | 27 септември 2024

Обсъждат поставянето на рамка за изкуствения интелект в училищното образование

Тя ще очертава границите на използването му

По материала работи: Ставри Таргов
Обсъждат поставянето на рамка за изкуствения интелект в училищното образование

Рамка за прилагането на изкуствения интелект (ИИ) в училищното образование ще бъде разработена съвместно с експерти и социални партньори. Тя ще очертава границите на използването му.

Това каза пред журналисти във Варна министърът на образованието Галин Цоков, който участва в международен форум, посветен на темата за иновациите в образованието и приложението на изкуствения интелект, съобщи радио Варна.

Учителят трябва да бъде мотиватор и лидер в класната стая, а изкуственият интелект ще бъде с други приложения в образованието. Това ще обсъдя с началниците на регионалните управления от страната по време на срещата ни във Варна, уточни той.

Попитан дали ще бъдат възстановени оценките за дисциплина, той отговори, че този въпрос трябва отново да бъде обсъден с експерти и социални партньори. Той изрази личното си мнение, че е за развитие на позитивната образователна среда, която предполага по-голяма активност и самостоятелност на ученика. 

Цоков коментира и идеята за изучаване на българския език като чужд, за която съобщи синдикалният лидер Янка Такева. Просветният министър каза, че по темата има официално становище на МОН, което той напълно подкрепя.

Цоков подчерта, че няма информация, че съществува такава идея и допълни, че не е запознат с идеите, които се обсъждат в работната група и очаква доклада след 11 септември.

Коментари

Новини Варна