IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:00 | 29 юли 2023
Обновен: 08:27 | 17 септември 2024

Екоинспекцията: Плажът на Варна - замърсен от спукана частна канализация

Липсвала около 1,5 м от тръбата, всичко вече е оправено

По материала работи: Ставри Таргов
Екоинспекцията: Плажът на Варна - замърсен от спукана частна канализация

Във връзка с подадени в РИОСВ - Варна, сигнали, за нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води на крайбрежната алея във Варна при Първа буна и наличие на неприятни миризми на 19.07.2023 г. е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ - Варна.

При нея е установено, че в резултат от нарушена цялост на частен канализационен тръбопровод, обхващащ отпадъчните води от заведенията, разположени на крайбрежната алея от страната на Приморски парк, е допуснато изтичане на отпадъчни води по уличното платно.

Липсва около 1,5 м от канализационния тръбопровод. При проверката не е установено заустване на отпадъчни води в морето.

Дадено е предписание целостта на канализационния тръбопровод да бъде възстановена, което е изпълнено и изтичането на отпадъчни води по уличното платно е преустановено.

По повод излезли публикации в медиите, твърдящи, че изтичането на отпадъчни води е от частна зоологическа градина в двора на Природонаучен музей, разположен в Приморски парк, гр. Варна, на 28.07.2023 г. е извършена проверка в обекта.

Установено е, че от отглеждането на декоративните домашни животни не се формират отпадъчни води. Торовата маса, която се образува, се използва за наторяване на земеделски земи.

Дадено е предписание да се представят в РИОСВ - Варна, документи, удостоверяващи предаването на торовата маса.

Съгласно изискванията на Наредбата за условията и реда за лицензиране на зоологически градини, на лицензиране не се подлагат заведения, излагащи пред публика породи домашни животни.

Коментари

Новини Варна