IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:18 | 12 юни 2015
Обновен: 13:16 | 21 октомври 2024

За какво са ни пешеходни пътеки!

Лична позиция

По материала работи: Златина Добрева
За какво са ни пешеходни пътеки!

В бюджета на община Варна за 2015 година бяха заложени 250 000 лв. за повдигнати пешеходни пътеки. Една част от съоръженията за безопасно пресичане вече са факт, а други са в процес на изграждане. Дотук добре. Но аз се питам за какво са ни толкова пешеходни пътеки, като няма кой да ги използва?!

Само вчера, докато пътувах за работа, преброих 12 души, които явно не знаеха или нехаеха, че общината харчи пари за тяхната сигурност. Личната ми статистика показва, че от тези 12 нарушители девет бяха на видима възраст над 70 години, 2 девойчета пресичаха уличното платно под ъгъл от 45 градуса и, разбира се, говорейки по телефона, а "черешката на тортата" беше мургав варненец, който прехвърли стара детска количка, натоварена с вторични суровини, през мантинелата на бул. "Левски". Докато самият собственик на импровизираното возило се прехвърляше през ограждението, количката тръгна на собствен ход по булеварда и спря движението в дясното платно. Само чудо спаси преминаващите от масова катастрофа....

Но да се върна на статистиката. Имам чувството, че възрастните хора са се наговорили и участват в някаква олимпиада под наслов "Изпробвай реакциите на шофьорите". От тези, които наблюдавах, особено добре се представиха две дами, едната дори си носеше и бастуна, които успяха, без да се огледат, да "прелетят" през бул. "Сливница", на 50 метра след кръстовището на параклисчето в "Младост", и, разбира се, на 5 метра от повдигнатата пешеходна пътека.
Колеги споделиха, че наблюдават подобни "спортни" изпълнения всекидневно и в района на ВИНС-а, и по цялото протежение на бул. "Мария Луиза", и изобщо в целия град.

Та отново искам да попитам - "За какво ни са толкова пешеходни пътеки, като нямаме култура и най-вече чувство за самосъхранение, и не ги ползваме!". За какво са мантинелите, като 75-годишен гражданин ги прескача с обяснението, че го болят краката да слиза в подлеза... И кога най-после ще се научим, че правилата за движение по пътищата важат за всички участници в него, а това включва и пешеходците!

Уважаеми пешеходци, за Бога, не се пъхайте под автомобилите! Ползвайте пешеходните пътеки и подлезите, защото те са направени за нас и с парите от нашите данъци!
Маня Петрова

Коментари

Новини Варна