Варна 12°
fallback
Общество
15:37 | 11 юни 2015
Обновен: 20:28 | 26 октомври 2024

Разиграха спасителна операция при тероризъм

Не сме готови за действие при масово поразяване, признаха наши медици

По материала работи: Златина Добрева

Уникално практическо занятие бе разиграно на втория международен семинар по антитероризъм, който се провежда във Варна. На макет бяха разположени всички екипи, които биха се задействали при природно бедствие и терористична атака. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Красимир Методиев, референт по биотероризъм и директор на уъркшоп по биотероризъм към научния отдел на НАТО. По принцип в рамките на подобни семинари практически занятия не се провеждат, поясни той.

Все още не сме готови за действие при масово поразяване, призна проф. д-р Радослав Радев, декан на факултета по медицина в Медицинския университет във Варна. Едно е да обслужваш единични пациенти, съвсем друго е, когато са много и трябва да реагираш за минути. Много полезна за нас бе лекцията как да се действа при масово поразяване на деца. Досега не бяхме мислили по подобни въпроси. Колкото до практическото занятие, важно бе всяка институция да разбере къде да застане, за да е най-ефективна, каза още проф. Радев.

Доскоро смятахме, че сме имунизирани срещу терористични актове, но след атентата в Сарафово се оказа друго, каза доц. д-р Георги Кючуков, член на парламентарните комисии по външна политика и по здравеопазване. В момента към страната ни има засилен имигрантски поток, като не всички чужденци са добронамерени, което увеличава риска от терористични атаки, добави той.

Ние в Израел сме добре подготвени за реакция при бедствия и тероризъм и се радваме, че можем да споделим с българите нашия опит, каза Майкъл Халбертал, ръководител  на департамента по ликвидиране на състояния от природни бедствия и тероризъм в университетска болница „Рамбам“ в Хайфа.

Българите проявяват много висока мотивираност да усвоят нашия опит. Трябва ви само по-добра организация и координация, каза  Гила Хиамс, директор на Центъра за обучение по спешни състояния в университетската болница „Рамбам“ в Хайфа, Израел. Двамата гости са сред лекторите на семинара. Те споделиха, че в тяхната страна времето, в което институциите придобиват готовност за антитерористични действия, е 4 минути. Това става благодарение на многото упражнения и тренировки, споделиха те.

Гост-лектори в семинара са 12 топексперти от Израел, САЩ, Швеция, Румъния и Русия. Сред тях са водещите специалисти по масови безредици, природни бедствия и тероризъм. Ставри Таргов Снимка Пламен Гутинов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback