Варна 12°
fallback
Общество
11:16 | 10 юни 2015
Обновен: 20:34 | 26 октомври 2024

Лекарите стажанти ще минават обучение по антитероризъм

Топексперти от 5 страни ще ни учат на модели за защита на населението от бедствия, аварии и кататрофи

По материала работи: Златина Добрева

От тази година лекарите стажанти от Медицинския университет (МУ) във Варна ще минават задължително едноседмично обучение по антитероризъм. Това съобщи президентът на Интернационалната медицинска асоциация България и почетен консул на Израел проф. д-р Красимир Методиев. Поводът бе откриването на втория международен семинар по антитероризъм в УМБАЛ „Света Марина“, който ще продължи до 12 юни. Варна разполага вече с два екипа експерти, които ще преподават ноу хау за моделите за координация при действия за защита на населението от природни бедствия и терористични атаки, добави проф. Методиев.

Обучението по антитероризъм трябва да бъде неизменна част от единните държавни стандарти и да се провежда в училищата още от първи клас, каза ректорът на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов, който е домакин на форума. Той припомни, че първият подобен семинар се провел заради атентата на летище Сарафово. Тогава, като преки участници в ответните медицински действия, се запитахме дали имаме готовност за подобни ситуации и осъзнахме, че отговорът е – не. Трябваше да се подобри взаимодействието между институциите и всеки да знае и спазва по-добре своите отговорности. Благодарение на методическата помощ на държавата Израел и на нейния посланик у нас Шаул Камиса Раз, успяхме да организираме първия семинар, каза още проф. Иванов. Той добави, че натрупаният опит е помогнал много и при спасителните операции след бедствието в „Аспарухово“, в което са участвали и много студенти по медицина, включително и чуждестранни.

В своето приветствие кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите на форума, че са го превърнали вече в традиция. Липсата на готовност за реакция при бедствия, аварии и терористични актове струва на обществото много скъпо, подчерта той. В своето слово посланикът на държавата Израел Шаул Камиса Раз каза, че в световен мащаб броят на терористичните организации се увеличава, разширяват се и зоните за атаките им. Всичко това изисква добра подготовка за предотвратяване на евентуални атентати, добави той.

Вторият международен семинар по антитероризъм се организира от МУ- Варна, в сътрудничество с БЧК, университетските болници в Йерусалим и Хайфа и посолството на Израел в България.

Гост-лектори в семинара са топексперти от Израел, САЩ, Швеция, Румъния и Русия. Сред тях са водещите специалисти по масови безредици, природни бедствия и тероризъм. Във форума участват също водещ специалист по темата от посолството в САЩ, както и директорът на звеното по антитероризъм в Каролинска болница в Стокхолм, Швеция.

Семинарът предвижда лекции, теоретични, практически занятия и тестове за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористични атаки. Ставри Таргов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback