IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:16 | 10 юни 2015
Обновен: 13:07 | 22 октомври 2024

Лекарите стажанти ще минават обучение по антитероризъм

Топексперти от 5 страни ще ни учат на модели за защита на населението от бедствия, аварии и кататрофи

По материала работи: Златина Добрева
Лекарите стажанти ще минават обучение по антитероризъм

От тази година лекарите стажанти от Медицинския университет (МУ) във Варна ще минават задължително едноседмично обучение по антитероризъм. Това съобщи президентът на Интернационалната медицинска асоциация България и почетен консул на Израел проф. д-р Красимир Методиев. Поводът бе откриването на втория международен семинар по антитероризъм в УМБАЛ „Света Марина“, който ще продължи до 12 юни. Варна разполага вече с два екипа експерти, които ще преподават ноу хау за моделите за координация при действия за защита на населението от природни бедствия и терористични атаки, добави проф. Методиев.

Обучението по антитероризъм трябва да бъде неизменна част от единните държавни стандарти и да се провежда в училищата още от първи клас, каза ректорът на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов, който е домакин на форума. Той припомни, че първият подобен семинар се провел заради атентата на летище Сарафово. Тогава, като преки участници в ответните медицински действия, се запитахме дали имаме готовност за подобни ситуации и осъзнахме, че отговорът е – не. Трябваше да се подобри взаимодействието между институциите и всеки да знае и спазва по-добре своите отговорности. Благодарение на методическата помощ на държавата Израел и на нейния посланик у нас Шаул Камиса Раз, успяхме да организираме първия семинар, каза още проф. Иванов. Той добави, че натрупаният опит е помогнал много и при спасителните операции след бедствието в „Аспарухово“, в което са участвали и много студенти по медицина, включително и чуждестранни.

В своето приветствие кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите на форума, че са го превърнали вече в традиция. Липсата на готовност за реакция при бедствия, аварии и терористични актове струва на обществото много скъпо, подчерта той.
В своето слово посланикът на държавата Израел Шаул Камиса Раз каза, че в световен мащаб броят на терористичните организации се увеличава, разширяват се и зоните за атаките им. Всичко това изисква добра подготовка за предотвратяване на евентуални атентати, добави той.

Вторият международен семинар по антитероризъм се организира от МУ- Варна, в сътрудничество с БЧК, университетските болници в Йерусалим и Хайфа и посолството на Израел в България.

Гост-лектори в семинара са топексперти от Израел, САЩ, Швеция, Румъния и Русия. Сред тях са водещите специалисти по масови безредици, природни бедствия и тероризъм. Във форума участват също водещ специалист по темата от посолството в САЩ, както и директорът на звеното по антитероризъм в Каролинска болница в Стокхолм, Швеция.

Семинарът предвижда лекции, теоретични, практически занятия и тестове за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористични атаки.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна