IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:22 | 8 юни 2015
Обновен: 13:11 | 22 октомври 2024

Не се преглеждаш профилактично - глоба

Идеята е на министър Москов

По материала работи: Борис Проданов
Не се преглеждаш профилактично - глоба

Здравното министерство ще предложи санкции за хората, които не се преглеждат профилактично. Предвиждат се два варианта – пациентът да плаща по-високи здравни вноски или да заплаща цената на лечението си, когато се разболее. Това обяви здравният министър Петър Москов, цитиран от БНР.


„Всеки български гражданин има задължението, не правото, а задължението на профилактичен преглед. Профилактичният преглед не е нещо просто измислено, а означава възможността тежко, вероятно скъпоструващо заболяване, да бъде хванато в начален стадий и да бъде лекувано максимално рано, което е добре за прогнозата за това заболяване на човека и коства много по-малко ресурсна система“, заяви Москов.


„Ако това задължение не се спазва, желанието на правителството е да въведе ясни санкции, които могат да бъдат или повишаване на здравната вноска за следващата година за този индивид, който не е изпълнил финансираното от системата и от държавата задължение или заплащането на скъпоструващото лечение нататък, може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има“, каза още Москов.

Коментари

Новини Варна