IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:04 | 3 юни 2015
Обновен: 13:16 | 22 октомври 2024

Жестоко малтретирано дете е в кома в болницата

Момиченцето на година и девет месеца е било пребивано от баща си

По материала работи: Златина Добрева
Жестоко малтретирано дете е в кома в болницата

проф. д-р Виолета Йотова

 

Жестоко малтретирано момиченце на годинка и девет месеца е прието във вторник в 2,03 ч. в детското отделение за интензивно лечение на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Сигналът е подаден в I РПУ от майката, която живее в района на „Пробуда“. Първоначално детето е откарано от полицията в шокова зала на УМБАЛ „Света Анна“, като след това е преведено в УМБАЛ „Света Марина“.

 

Момиченцето е в кома, с множество нови и стари травми по главата, гръдния кош и крайниците, съобщи на пресконференция проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на първа детска клиника. Тя не скри, че прогнозата за живота на момиченцето е лоша, но увери, че се прави всичко възможно за избягване на най-лошото. Момиченцето е с кръвоизливи в мозъка, очните дъна, слуховия канал, което говори за системен побой. Сутринта група нейни близки от ромски произход са поискали да влязат в детското интензивно отделение, но не са допуснати от лекарите.

 

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че бащата е задържан. По случая е образувано досъдебно производство.

Следствените действия са под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна, съобщиха оттам. Разпоредени са конкретни неотложни процесуално следствени действия – разпити пред съдия, експертизи и други.

 

Ганка, 39-годишната баба на момиченцето, която чакаше пред болницата, разказа пред журналисти, че бащата Мюмюш пребивал жена си и детето си. Според нея мъжът правел това, след като се дрогирал. Той не се свенял да извършва и блудствени действия с невръстната си дъщеря. Живея в с. Каменар и не съм ставала свидетел на тези неща. Дъщеря ми ги е разказвала, каза още бабата.

 

Проучваме случая и скоро ще предприемем необходимите мерки, каза ръководителят на отдела на закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ Анна Конукова.

 

Това е втори случай на жестоко малтретирано малко дете от началото на годината. Само допреди месец във варненска болница се лекуваше 2-годишната Сияна от Търговище, която също е била пребивана от родителите си. Момиченцето живее вече при приемен родител в родния си град.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна