Варна 20°
fallback
Общество
17:00 | 17 януари 2023
Обновен: 08:15 | 10 октомври 2024

Създава се Българо-арменски културно-информационен център във Варна

Средствата за него бяха събрани на Благотворителен бал на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“

По материала работи: Ставри Таргов

Вечерта на 14 януари се проведе ежегодния благотворителен бал „Арменската Коледа“, организиран от Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ - Варна. Тази година събитието се обедини около каузата за създаване на Българо-арменски културно-информационен център и инициатива за именуване улица с поставяне барелеф на проф. д-р Гарабет  Капрелян - Декан и Ректор на Медицински университет - Варна от 1977 до 1983, създател на Катедрата по вирусология, създател на ХЕИ - Варна, АГ болница - Варна и Очна болница - Варна!

Той е бил стипендиант на организацията, завършва медицина, влияе върху здравеопазването на града, а днес неговият син е зам.-председател на борда на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ - Варна.

„Под ваше ръководство клонът установи стратегически партньорства с държавни и местни институции, и с други бележити арменски и неарменски организации, за да повиши осведомеността за многото приноси, които Арменците са направили и продължават да правят за света“ - се казва в поздравителния адрес на Бердж Сетракян - Президент на Общоарменски благотворителен съюз | AGBU.

Успоредно бе обявено и откриващото събитие на Българо-арменския културно-информационен център, а именно - концерт на Кристина Азнавур под патронажа на г-н Жоел Мейер - Посланик на Франция в България  и патронажа на г-н Армен Едигарян - Посланик на Армения в България, който бе гост на бала! Дата е 30 Април, а мястото на провеждане е Фестивален и конгресен център - Варна.

В поздравителния адрес на Жоел Мейер бе отбелязано: „Позволете ми също да отдам дължимото на динамизма на Общоарменския благотворителен съюз във Варна, организатор на благотворителния бал тази вечер; бих искал също така да използвам възможността да им благодаря горещо за това, че успешно реши да популяризира в България ценностите, чийто носител беше великият френско-арменски творец Шарл Азнавур.“

Набраната сума бе обявена под бурните аплодисменти на гостите, които Рафи Бохосян и неговия балет поздравиха със страхотно вокално-инструментално шоу - на живо! Тайната изненада бе гостуването на Жаклин Таракчи - Гласът на България 2022, която бе удостоена със стипендия на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ - Варна!

Водещ на бала отново бе Драгомир Драганов, на когото организаторите връчиха грамота за личен принос при запазване и развитие на арменската общност в България.

Поздравителен адрес по повода бе получен и от Илияна Йотова - Вицепрезидент на България. „Клонът във Варна на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган" спазва и тази година най-добрите традиции - на благотворителността, на прочутите танци и кухня на арменския народ. Поздравявам празнуващите за верността, с която пазят арменските обичаи!“

Епископ Татев благослови гостите за здраве. Сълзи на умиление, гордост и радост съпътстваха цялото събитие, което за пореден път претвори Глерия „Графит“ в елегантна бална зала! Гала вечерта завърши с благодарност за благотворството, с осезаемост за наследствеността и стремеж към устойчивост и развитие, които да свързват арменските обичаи и традиции навсякъде по света, да поддържат неразривната връзка с Родината и представя арменския народ и неговите общност и доайени във всяка стопанска и нестопанска област!

Автор на статията:
Ставри Таргов
Варна Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган благотворителен бал
0 коментара
fallback
fallback