IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:26 | 2 юни 2015
Обновен: 13:09 | 22 октомври 2024

15 години затвор за „ало“ измамници

Анкета сред варненци

По материала работи: Златина Добрева
15 години затвор за „ало“ измамници

Престъпниците са изобретателни и периодично се появяват нови схеми. Уж познати, старите схеми също действат, разчитайки на емоционалния шок у потенциалните жертви. Най-добрата защита срещу този тип престъпления е информираността. Най-разпространени схеми за извършване на телефонни измами са под предлог “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция”. Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки, създават у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят за лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати по-късно.
Почти при всички схеми жертвите са предимно пенсионери. По този повод попитахме възрастни хора от Варна какво наказание трябва бъде налагано на телефонните измамници.

 

 

Илиана Иванова

Надявам се да ги изловят всичките и да ги изправят пред съда. И след това да има ефективна присъда за тези измамници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снежана Колева

Полицията трябва да им обръща повече внимание и да успяват по-често да ги хващат. Много пенсионери изгоряха от тези измамници и наказанието трябва да бъде голямо.

 

 

 

 

 

 

 

Нели Георгиева

Ужасни са тези хора. Трябва да се намери начин да бъдат наказвани ефективно. Няколко пъти са звънели на мен – дай еди-колко си пари, но лично аз не съм се връзвала на техните увещания. Затвор за тях и съдията трябва да прецени колко години трябва да излежат.

 

 

 

 

 

 

Донка Пеева

Някои казват, че съдът трябва да реши какво да бъде наказанието. Моето предложение е да им се отнемат гражданските права.

 

 

 

 

 

 


Люба Любенова
15 години най-малко затвор. Това са хора, които посягат на най-безпомощните и трябва да понесат жестоко наказание. Те и без това после им намаляват наказанието, затова първоначално трябва да е по-строго.

 

 

 

 

 

 

 


Анелия Кирилова
Звъни ми телефонът и отсреща глас ми казва, че дъщеря ми си е счупила крака и трябва спешно да дам пари. Затворих и позвъних веднага на дъщеря ми. Така разбрах, че се опитват да ме измамят. Такива хора трябва да са в затвора за дълго, за да запомнят, че тази лъжа може да съсипе живота на няколко души. Надявам се присъдите да са ефективни и да са за повече от 5 години.

 


Анкетата подготви Александър Гълъбов
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна