Варна 14°
fallback
Общество
15:25 | 29 май 2015
Обновен: 16:27 | 26 октомври 2024

Петокласници показаха знания за безопасност

Националното състезание се проведе преди лятната ваканция

По материала работи: Златина Добрева

С вой на сирени започна националното състезание „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“. Надпреварата беше организирана от Областната дирекция на полицията и община Варна.

Състезанието беше излъчено от Телевизия „Черно море“ в двучасово пряко предаване.  

„Вие сте специални личности и трябва да живеете в безопасност“ – беше едно от посланията, отправени към децата. „Да живеем интересно, но и да сме от добрите, да сме отговорни за действията си, да живеем и да играем безопасно“ – обещаха малчуганите в клетва, която положиха преди началото на състезанието.   

Викторината е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР Варна преди 15 години. Кампанията показва на децата кога и как да търсят помощ, когато им е нужна.  

До момента в състезанията  за показване на усвоеното до момента са се включвали само деца от  Варна. За първи път през тази година викторината е национална. В нея се включиха ученици от Бургас, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Червен бряг и Тополовград.  

Варненските представители бяха от  ОУ „Цар Симеон I“, СОУ „Свети Климент Охридски“, ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Найден Геров“, ОУ „Христо Ботев“ - Аспарухово, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Панайот Волов“ - Виница, ОУ „Патриарх Евтимий“ – Владиславово, ОУ „Черноризец Храбър“. За състезанието бяха дошли и ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“, Аксаково, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Старо Оряхово, СОУ „Св. Климент Охридски“, Дългопол.  

 „Нека всички вие, които научихте как да живеете безопасно да можете да научите и своите приятели как да играят и да се забавляват безопасно“ – обърна се към децата в залата д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазването в община Варна.  

„Националната програма „Работа на полицията в училище“ е доказателство, че съвместните усилия на централната и местната власт, могат да доведат до една успешна кауза, свързана със сигурността, информираността и спокойствието на нашите деца и ученици“ – гласеше част от поздравителния адрес от заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, прочетен от началника на Регионалния инспекторат Венцеслава Генова.  

Преди да започне състезанието, на сцената под погледите на учители и ученици беше разиграна сцена на залавяне на малолетен, който е извършил престъпление. Разгледан беше целият процес на обследване и предприемане на възпитателни мерки. Учениците в залата видяха, че в процедурата са ангажирани експерт от Детска педагогическа стая, криминалист, Прокурор от Районна прокуратура, представители на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и социални работници от отдел „Закрила на детето“.  

Много забавни игри, казуси, викторини бяха предвидили организаторите до края на двучасовата надпревара. Някои участници трябваше да се справят и с по-трудни задачи, като например да решат Листовка от Закона за движение по пътищата. Градусът на положителните емоции в залата не спадна до последната минута. Всички участници получиха награди, осигурени от община Варна – енциклопедии и различни игри.

Полина Петрова

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback