Варна 14°
fallback
Общество
13:19 | 29 май 2015
Обновен: 16:23 | 26 октомври 2024

Варненка е сред 10-те най-изявени млади българи

Мая Донева e отличена в категорията "Политически, правни и държавни въпроси"

По материала работи: Златина Добрева

Мая Донева, младежки работник от Варна, е сред десетте най-изявени личности в класацията на Junior Chamber International (JCI), международна неправителствена организация, обединяваща младите и активни хора от цял свят.

 

Наградата е в категорията: „Политически, правни и/или държавни въпроси“. Мая Донева е отличена за работата си по проекта „Социална чайна“ и усилията за спечелването на титлата на Варна – „Европейска младежка столица 2017“.

 

"За мен е голяма чест, че журито е избрало точно мен в оспорваната категория "Политически, правни и държавни въпроси", защото тази сфера е обикновено запазена за мъже, и то представители на партийни организации. Изключително съм благодарна на всички хора, с които работим за Варна 2017 и Социалната чайна и споделям тази награда с всички млади хора, които правят промяната - в младежката работа, в образованието, в културата и в политиката", каза снощи на официалната церемония по награждаването Мая.

 

Останалите победители са:

Категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“  -  Георги Държанлиев;

Категория: „Културно постижение“ - Димитър Косев;

Категория: „Морално лидерство и/или защита на околната среда“ - Свилен Чешмеджиев;

Категория: „Принос към децата, световния мир и/или човешките права“ - Кристалин Чавдаров;

Категория: „Принос към децата, световния мир и/или човешките права“ - Станислав Георгиев;

Категория: „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ - София Калинова;

Категория: „Наука и/или технологично развитие“ - Теньо Попминчев;

Категория: „Личностно развитие и/или постижение - Лидия Василева;

Категория: „Личностно развитие и/или постижение“ - Мила Ангелова.  

Всички наградени вече са номинирани за световния формат на проекта на JCI – TOYP. Там те ще бъдат оценявани с отличените млади хора от всички страни, в които се провежда проекта и накрая ще бъдат избрани 10-те най-изявени млади личности на света.

Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през ноември в Каназава, Япония, съобщиха от община Варна. „Имам всички основания да вярвам, че сред тях тази година ще има и поне един българин. На път сме да осъществим една мечта на целия екип на JCI България. Благодаря за подкрепата на всички спонсори, партньори и разбира се - на цялото жури“, каза президентът на JCI България за 2015 г. Николай Стоянов.

 

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. В България началото на тези годишни отличия се поставя сега.

 

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. Целта е - от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга –  да бъдат вдъхновение за останалите.

 

С TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много др. световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback