IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:48 | 28 май 2015
Обновен: 14:34 | 22 октомври 2024

Честваме Световния ден без тютюнев дим

Ще премине под мотото "Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия“

По материала работи: Златина Добрева
Честваме Световния ден без тютюнев дим

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев  дим. През т.г. той ще премине под мотото "Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия“, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

По повод 31 май РЗИ организира утре от 9,50 ч. в VІІ СОУ „Н. Геров“ информационна кампания с насоченост към учащи, техните учители и родители за измерване на въглеродния оксид в издишания  въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи (Smokerlyzer). Също утре от 8 ч. в VІІІ СОУ с  преподаване на чужди езици „Ал. С. Пушкин“ ще се проведе връчване на грамота и награждаване на участниците в изложбата „Не на цигарите“.
Тазгодишното мото е във връзка с изследване на СЗО, което показва, че една от всеки десет потребителски опаковки на част от световния пазар са свързани с контрабандна търговия с тютюневи изделия.

Глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 млн. души, като над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи.

Коментари

Новини Варна