IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:53 | 27 май 2015
Обновен: 13:11 | 22 октомври 2024

Е, стига толкова!

Лична позиция

По материала работи: Златина Добрева
Е, стига толкова!

Е, айде стига толкова вече! Крайно време е държавата да си влезе в ролята. Не, че имам нещо против ромите, ама в Гърмен вече прекаляват. Иде реч за оная случка в това пиринско село, където българи и мургавите им събратя се биха. Причината - ромите се възмутили, защото им направили забележда да намалят музиката, която дънела с високи децибели. Последвал масов бой, а целокупната ромска общност замеряла с камъни съселяните си. Това доведе до ранени и намесата на полиция и жандармерия.
Чета вчера, че полицейското присъствие в Гърмен остава засилено. Пък министър Румяна Бъчварова, която е началник на МВР-то, и главният секретар на същото Георги Костов разговаряли с местната власт, протестиращи и роми. Протестиращите настояват ромите да бъдат изселени. Понеже се оказало, чудно защо, че постройките в почти цялата ромска махала са незаконни. Та затова Гърмен се вдигна на протест срещу наглостта на ромите, които идват, настаняват се в незаконни къщи, респективно ползват незаконно ток, при това безплатно, съмнително е дали работят и на всичкото отгоре плячкосват нивите на жителите на селото.
И друго нещо прочетох вчера, което съвсем ме покърти. "Трябва да има диалог между двете страни в конфликта", настоял от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ. То диалог се води между две страни, които са що-годе на едно ниво. Ама когато едната страна, в случая ромската, не желае да разговаря, а само да псува, хвърля камъни и да краде, как да стане тоя диалог.
И ето още нещо покъртително: "По думите на ромите протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори не употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.
"Една евангелска общност", вика главсекът на МВР... Е, що за евангелска общност е тая, която краде, псува и замерва с камъни ближните си? Щото аз, доколкото си спомням, в евангелието не пише това да е християнска практика.
Ама айде стига толкова вече! Време е да се види, че имаме държава. Държава, която може да си влезе в ролята, да събори незаконните коптори и да натири крадливата "евангелска общност" някъде другаде. И по възможност на такова място, където мургавите ни събратя няма да могат да правят поразии.
Пламен Янков

 

Коментари

Новини Варна