IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:22 | 26 май 2015
Обновен: 13:08 | 22 октомври 2024

Броят на приемните семейства във Варна ще достигне 100 до края на годината

Младежи, отгледани от приемни родители, редят благотворителен базар

По материала работи: Златина Добрева
Броят на приемните семейства във Варна ще достигне 100 до края на годината

До края на годината броят на приемните семейства на територията на община Варна ще достигне 100. Това съобщи за вeстник  „Черно море“ шефът на дирекция „Социално подпомагане“ Адриана Григорова. В момента професионалните приемни семейства са 75, доброволните – 2. Техният брой ще се увеличи, тъй като обученията за нови кандидати вървят постоянно, каза още Григорова.

 

От месеци насам изоставяните деца се настаняват в приемни семейства, само тези с увреждания отиват в Дома за медикосоциални грижи в квартал “Виница”. По тази причина малчуганите в държавното лечебно заведение намаляват. В момента само в 5 от утвърдените приемни семейства няма настанени деца. На територията на община Аксаково приемните родители са 39, каза още шефът на „Социално подпомагане“ – Варна.

 

На 30 и 31 май (събота и неделя) от 10 до 17 часа на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник, ще се проведе благотворителен базар, организиран от младежите от Националната асоциация за приемна грижа. В продължение на два месеца те са изработвали сувенири и изделия с художествена стойност. Набраните средства от базара ще бъдат инвестирани в събития за младежи от приемни семейства.

 

"Ние, младите хора, които растем в приемни семейства или сме братя и сестри на приемни деца, от рано научаваме каква е цената на това да направиш добро. Често срещаме неразбиране на приемната грижа. Много от нас стават жертва на дискриминация и лошо отношение, а нашите родители – приемните родители – биват наричани "печалбари". Това ни мотивира да се опитаме да покажем, че нито децата в приемни семейства са по-различни от останалите, нито за приемните родители водеща е заплатата. Всички ние имаме една обща задача – да помогнем на деца, които си нямат никого, в определен момент от живота им, в който малцина ги е грижа за тях", коментира Христо Найденов, координатор на младежката група на Националната асоциация за приемна грижа.

 

Организацията обединява усилията на приемните родители, неправителствени организации и партньори за намаляване на броя на изоставените деца, както и за осигуряването на истинско детство за деца в риск от изоставяне или живот в социални домове. В Националната асоциация по приемна грижа членуват повече от 300 приемни родители от цялата страна.

 

20-годишният Христо Найденов от Варна отговоря за групата на младежите в Националната асоциация за приемна грижа. Той е родно дете на приемното семейство Найденови. В последните 10 години пред неговите очи и пред очите на сестра му – 16-годишната Ваня, са пораснали няколко деца.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна