IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:07 | 21 май 2015
Обновен: 11:26 | 25 октомври 2024

Започва поетапното разкриване на плажовете

Медицински пунктове са разкрити досега на 35 места

По материала работи: Ставри Таргов
Започва поетапното разкриване на плажовете

Съгласно договорите с концесионерите медицински екипи по варненските плажове ще има постоянно от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти. Това съобщи  д-р Иван Иванов, управителят на ДКЦ 1 „Света Клементина“, който е ангажиран с осигуряване на медицинска помощ на пясъчните ивици.
Медицински пунктове са разкрити общо на 35 места, като обхващат всички плажове в курортите „Златни пясъци”, „Св.св. Константин и Елена”,  „Кабакум“, всички варненски плажове до кв. „Аспарухово” включително.
Всъщност трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикалят плажовете от 15 май на „Златни пясъци”, от 18 май на „Св. Св. Константин и Елена” и от 22 май на варненските плажове, като ще продължат  до приключване на летния сезон. Медицинските екипи заедно с тях се състоят от 58 специалисти: 10 лекари - реаниматори, двама фелдшери,  40 медицински сестри и 6 шофьори, като екипът е по-многоброен от този през миналата година, когато бяха 55 специалисти.
Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иванов.
Той добави, че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение.
На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си. Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от ЦСМП. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон, са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с фатален край на охраняемите плажове в работно време.
Специални благодарности отправяме и към концесионерите на „Златни пясъци”, „Кабакум”, „Св.св. Константин и Елена” и варненските плажове, които създадоха необходимите условия за работа в медицинските пунктове, каза в заключение д-р Иванов.
ДКЦ 1 “Света Клементина” се ангажира за десета поредна година с медицинското осигуряване на плажовете. Дейността започна през 2005 г., когато бяха разкрити пунктове на варненските плажове, но впоследствие се разшири и обхвана всички охраняеми постове в курортите и Варна.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна