Варна 17°
fallback
Общество
15:29 | 20 май 2015
Обновен: 14:27 | 26 октомври 2024

Започна наемането на водни спасители

Желаещите да отидат на гурбет по чуждите плажове намаляват

По материала работи: Златина Добрева

Наемането на водни спасители за сезона започна. На този етап се ангажират хора за басейните, а след 1 юни и за плажовете. Това съобщи доайенът на водното спасяване във Варна Лавренти Силов. Той взе участие в националния форум „Море и здраве“ по повод Европейския ден на морето – 20 май. Лекцията, която изнесе, бе на тема „Приносът на Варна и варненци към водното спасяване“.

Прогнозите за сезона са, че заплатите на водните спасители ще се увеличат леко и ще достигнат 800 – 900 лв. На някои места, както е в курорта Златни пясъци, ще има наши кадри, които ще се разписват и срещу 1000 лв. месечно, но те няма да вземат пари за транспорт и храна, каза още Силов.

Неговото мнение е, че в сравнение с последните 3 – 4 години положението с трудовите възнаграждения се подобрява. Както и в предишни години обаче, ще има известен недостиг на водни спасители, предимно за плажовете.

Според Силов желаещите да отидат на гурбет по чуждите плажове намаляват. Доскоро в Испания през сезона са работили по 30 – 40 варненци, сега те се едва двама-трима. Причините се коренят в световната икономическа криза, която принуди и по-богати от нас страни да решават проблема с недостига на водни спасители със собствени кадри.

Добра плувна подготовка и всеотдайност. Това са основните качества, които трябва да притежава всеки воден спасител, бе категоричен Силов. Той призна, че слабо място в подготовката на кадрите е липсата на проверка на психическата им устойчивост. Има колеги, които преживяват тежко изваждането на пострадалите от водата и оказването на първа помощ, и напускат професията. Истинските водни спасители остават такива за цял живот и са готови да спасят удавник и ако попаднат случайно на инцидент, обобщи Лавренти Силов. Ставри Таргов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback