Варна 17°
fallback
Общество
13:32 | 20 май 2015
Обновен: 14:38 | 26 октомври 2024

Затлъстяването - бич №1 за учениците

Това показват профилактичните прегледи във Варненска област

По материала работи: Златина Добрева

Затлъстяването сред децата от 1- до 6-годишна възраст е на трето място сред регистрираните заболявания при основните профилактични прегледи, а сред учениците от 7- до 18-годишна възраст е на първо място. Това сочат анализите за здравословното състояние на подрастващите във Варненска област за последните три години, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Поводът бе 19 май, който се отбелязва като Европейски ден за борба със затлъстяването.

Излишните килограми се превръщат в един от най-сериозните проблеми на съвременния човек. В европейските страни с наднормено тегло са 50 % от населението, а със затлъстяване - 20% . Проблемът не подминава и нашата страна.

Статистическите данни сочат, че около 2 млн. българи са със свръхтегло, а 1 млн. – със затлъстяване. Особено тревожен е фактът, че расте броят на децата със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са около 200 000 подрастващи, като 67 000 от тях са затлъстели.

Излишните килограми носят сериозен риск за здравето. Намалява имунитетът, по-често и по-дълго се боледува, по-чести са дихателните проблеми. Нарушава се обмяната на веществата и е възможно развитие на захарен диабет, заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, задстомашната жлеза и други органи.

Сърцето е значително обременено. Кръвното налягане се увеличава. Настъпват атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, които увеличават вероятността от развитие на инфаркти и инсулти.

От тежестта се натоварват значително ставите, особено на колената и глезените. Често се развиват подагра и артрит. Когато затлъстелите са деца, възникват и психо-емоционални проблеми – често общуването с връстниците им е затруднено, тъй като те им се подиграват.

Профилактиката на наднорменото тегло включва промяна на хранителния режим и хранителните навици и увеличаване на двигателната активност.

Това не е толкова лесно, но е възможно! По-голям успех се постига, ако всеки открие своя разумен и балансиран диетичен режим, в който да намират място и любими храни, но в разумни количества, съобщават още от РЗИ – Варна. Ставри Таргов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback