Варна 16°
fallback
Общество
09:05 | 12 май 2015
Обновен: 10:23 | 26 октомври 2024

С какво свързвате датата 12 май и Георги Бенковски?

Анкета сред варненци

По материала работи: Златина Добрева

На 12 май се навършват 139 години от смъртта на Георги Бенковски. След жестокото потушаване на бунта в района на Панагюрище Бенковски и Хвърковатата чета се отправят към Тетевенския балкан, където след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш потераджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Репортер на вестник “Черно море” попита варненци с какво свързват датата 12 май и Георги Бенковски?

Георги Василев:

Затруднявам се, но мисля, че на тази дата е неговата кончина. Не съм напълно сигурен, но си спомням, че той е убит някъде в Тетевенския балкан, след като е бил предаден. Всичко това се е случило на едно малко мостче.

 

 

 

 

Иван Илиев:

Нищо не ми говори това. Сигурно е свързано с Освобождението на България.

 

 

 

 

 

   

Мария Джибилова:

Нищо не ми говори тази дата. Чувала съм много неща за Бенковски. Всички сме учили за него в училище, но какво се е случило на 12 май, не знам.

 

 

 

 

 

Петка Бакова:

Чувала съм, но всичко съм забравила.

 

 

 

 

 

 

 

Милица Йорданова:

По принцип знам за Бенковски, че е ръководител на Хвърковатата чета. Той е един от видните ни революционери, но конкретно датата нищо не ми напомня.

 

 

 

 

 

Минко Иванов:

Би трябвало на тази дата да е неговата кончина. Той е загинал близо до Тетевен. Препоръчвам на младите да посетят този край и да видят паметника, който е издигнат там.

 

 

 

 

 

Искрен Колев:

В този момент се сещам за Априлското въстание, Хвърковатата чета, Панагюрище, но датата не я свързвам с Георги Бенковски.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback