IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
18:03 | 1 май 2015
Обновен: 21:59 | 22 октомври 2024

Кръстиха 11 деца в Голямата базилика в Плиска

Малчуганите получиха паметна значка и грамота

По материала работи: Борис Проданов
Кръстиха 11 деца в Голямата базилика в Плиска

11 деца бяха кръстени днес в Голямата базилика в Плиска от свещеници от Варна, Каспичан и Нови пазар. Ритуалът бе част от инициативите, с които Българската православна църква отбелязва 1150-годишнината от покръстването на българите, съобщи кметът на Плиска Христо Илиев пред БТА и Dnes.bg.


Децата получиха поличиха паметна значка и грамота, осигурени от община Каспичан и кметството в Плиска, уточни Илиев. 


Честването на годишнината ще продължи утре от 9,30 ч. в Голямата базилика в Плиска, като в нея Патриарх Неофит, в съслужение с гости от всички поместни православни църкви, ще отслужи Божествена света литургия. 


На празничното богослужение ще бъде огласено патриаршеско и синодално послание за 1150-годишнината от покръстването на българския народ и в памет на Свети цар Борис Първи Михаил.

 

В края на литургията с църковни ордени ще бъдат наградени премиерът Бойко Борисов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.

Коментари

Новини Варна