IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
08:39 | 30 април 2015
Обновен: 18:01 | 22 октомври 2024

Чудо на чудесата! След 82 г. и българите откриха автокиното!

Лична позиция

По материала работи: Златина Добрева
Чудо на чудесата! След 82 г. и българите откриха автокиното!

Днес отваря врати първото автокино в Бургас. Бургас е последният от 24-те български града, където всеки месец на една и съща дата ще можем да видим новото “чудо”.
Чудото, оказва се, съвсем не е ново. Преди 82 години в малко американско градче е открито първото кино под открито небе, където гражданите можели да гледат филми, без да слизат от колите си. Бумът на този род забавления в САЩ е през 70-те години на ХХ век, когато автокиното се ползва с огромна популярност, особено сред младежката публика. По това време американците разполагат с над 3000 съоръжения за автокино, а днес те са едва около 350. В Европа мащабите на интереса към автокиното са далеч по-умерени. В Германия например в края на 70-те е имало 40 такива кина, а днес те са едва 20.
И ето, след 82 години и в България най-сетне имаме автокино. Чудо на чудесата! А за всички, които още се дивят на това “нововъведение”, организаторите обясняват, че: “Киното се състои от голям филмов екран, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг за 50-70 автомобилa. В това затворено пространство посетителите могат да гледат филми в уединение и комфорта на своите коли”.
Само не знам дали организаторите на тази “иновативна” културна проява са наясно, че българите вече от 15 години живеем в ХХІ век и с нетърпение очакваме холограмното кино да измести 3D формата.
Маня Петрова

Коментари

Новини Варна