IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:52 | 27 март 2015
Обновен: 19:12 | 3 септември 2024

Общини от Североизточна България обсъдиха възможностите за хранене на бедните

179 са обществените трапезарии, финансирани до момента със средства от националния бюджет

По материала работи: Златина Добрева
Представители на общини от Североизточна България бяха запознати във Варна с възможностите по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане. Снимка Пламен Гутинов

Общини от областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен обсъдиха мерките за подобряване положението на най-бедните. Варна беше домакин за Североизточна България на информационната кампания на Агенцията за социално подпомагане, която има за цел да представи възможностите по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане.
„179 са обществените трапезарии, финансирани до момента със средства от националния бюджет, които се насочват към общините, за да се осигури  храна за най-нуждаещите се лица в есенно-зимния период – от октомври до април. Чрез възможностите на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане те ще бъдат дофинансирани, за да удължат дейността си целогодишно. В общините, в които до момента няма обществени трапезарии, такива заведения за хранене ще бъдат разкрити със средства по проекта“, обяви за „Черно море“ Анна Ангелова, началник-отдел търгове и координация в Агенцията за социално подпомагане.
Средствата, които са предвидени за 2015 година, са в размер на около 6 милиона лева, като общият финансов ресурс  в програмния период 2014 -2020 г. е повече от 123 милиона евро.
„Освен за обществени трапезарии ресурсът по оперативната програма ще бъде насочен и към осигуряване на индивидуални пакети хранителни продукти на онези лица и семейства, които получават целеви помощи за отопление, тъй като те действително живеят в крайна бедност“, каза още Анна Ангелова.
Обществените трапезарии ще осигуряват топъл обяд на лица и семейства, които получават месечни социални помощи; на самотни неосигурени родители, които живеят с децата си; на самотни възрастни с минимални пенсии; на скитници и бездомници; на пострадали при бедствия и аварии. Необходимите хранителни продукти ще се конкретизират във всяка община.
Основният ангажимент е да се осигури разнообразно седмично меню, което да осигури пълноценно хранене на бедните. Според предвидения в бюджета разход от 2,30 лв. на човек на ден яденето ще включва супа, основно и хляб, а при реализиране на икономии може да се осигури и десерт.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна