IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:00 | 26 март 2015
Обновен: 19:12 | 3 септември 2024

С венци и цветя варненци почетоха деня на Тракия (СНИМКИ)

Превземането на Одрин е официален празник в България от 2006 г.

По материала работи: Златина Добрева
С венци и цветя варненци почетоха деня на Тракия (СНИМКИ)

102 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна. Проявата беше организирана от местното тракийско дружество „Капитан Петко войвода“. „Това е велик ден, не само за тракийци, а и за всички българи“ – подчерта Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ град Варна и тракийски женски съюз на България.
Да отдадат почит на загиналите се бяха събрали жители на Варна, тракийски изселници и техни потомци. „Денят на Тракия е и ден за прослава на безпримерния подвиг на българския войник, който учуди Европа и света. 26 март 1913 г. е велика дата в българската история, в която героизмът на българските войни достига своя апогей при превземането на Одрин! В този ден ние смесваме радост и мъка, за да кажем отново – България никога не ще забрави доблестните свои синове, отдали живота си за свободата на Тракия и България“ – подчера Румяна Вълчева.
Венци и цветя пред Паметника-портал на „Осми Приморски полк“, известен като Арката, поднесоха от Тракийското дружество, Общинската и Областната управа, Общинският съвет, кметовете на районните кметства, военните моряци, съюзът на офицерите и сержантите от резерва, съюзът на ветераните в България, сдружение клуб Миноносец Дръзки, Движение „Нашият град” и др.
Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна