IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
08:20 | 14 април 2020
Обновен: 02:31 | 1 април 2025

На този ден във Варна – 14 април 1914 г.

Из Заповед № 241 на кмета Александър Василев: „Продавачът на месо да ходи на баня най-малко веднаж в месеца“

По материала работи: Пламен Янков
На този ден във Варна – 14 април 1914 г.

Опазването на здравето и живота на населението били изключително сложна задача в началото на ХХ век. От „испански грип“, през холера и чума, не една и две болести дебнели, а хигиената (и в личен, и в обществен план) била далеч от необходимото ниво. Александър Василев, който е бил кмет на града в периода 1912 – 1915 година, се славел като изключително интелигентен и напредничав човек. Докато бил на кметския пост той успял да реализира част от електрификацията, канализацията и водоснабдяването на града, да регламентира в голяма степен търговията с храни, както и хигиената при производството и продажбата им.
 

Ето какво гласи издадената от него на 14 април 1914 г. „Заповед № 241“:
 

„На основание чл. чл. 25, 26, 28 и 29 от правилника за прегледа на добитъка за клане, месото и уреждането на скотобойните и месопродавниците и съгласно чл. 72 отъ закона за градските общини, ЗАПОВЕДВАМ:
 

1. В общинските хали (месопродавници) да се държи и излага за продаване само пртесно месо. Забранено е въ тех да се приготовляват и продават наденици.
 

2. Продавачът на месо в общинските месопродавници требва да има надпис (табела), пън, маса с мраморна плоча, седящи везни, писалищна маса, стол, съд за отрезки от месо, кости и лой, потребното число ножове и триони, удобрени от градската санитарно-ветеринарна власт. Горните вещи винаги да се държат чисти и в изправност.
 

3. Месопродавачът требва да е физически и психически здрав, да се явява поне веднаж в месеца при градския лекар на санитарен преглед и да има санитарна книжка за здраве. Санитарният препед е безплатен, а за санитарната книжка се плаща само стойността й.
 

4. Продавачът на месо да ходи на баня най-малко веднаж в месеца. Той требва да е облечен в чисти бели блузи, престилки и да е бръснат, остриган и с изрезани нокти.
 

5. Всеки месопродавач ще има бела платнена покривка за месата и гъба (сюнгер) за чистене и миене ножовете, трионите, везните, закачалките и стените.


6. Продавачът на месо в общински месарници държи месото на четвъртинки части от добитъка в депозита си, а излага за продаване само по-малки части месо в месопродавницата. Забранено е да се излага месо вън от месопродавницата.


7. Всеки продавач на месо в общинските месарници стои в месопродавницата си и не бива да посреща с покана купувачите.


8. Всеки месопродавач има  санитарна, книжка за ревизия, в която агентите на санитарната власт при общината отбелезват всекидневно констатираното нарушение на реда и чистотата в месопродавницата. За тая книжка се плаща само стойността й.


9. Месопродавачът в общинските месарници е отговорен за всека повреда, причинена от когото и да е в наетата от него месопродавница и никакви поправки и приспособления не може да направи без знанието и разрешението на техническата и санитарно-ветеринарната власт при общината.
 

10. Всеки месопродавач в общинските месарници всекидневно измива и почиства с чиста вода: пода, закачалките, стените и всички уреди в месопродавницата и депозита си.


11. Всеки месопродавач в общинските месарници да хвърга сметта в поставения за тая цел общ сандък.


12. Всеки месопродавач в общински месопродавници реже костите на месото само с трион. Забранено е да става това с брадва.


13. Отварянето и затварянето на общинските месарници да става от общинските чистачи при халите в определените за тая цеь часове, според годишните времена. Тия чистачи следят за всички повреди и произшествия, станали в общинските месопродавници и ги съобщават своевременно в общинското управление.
 

14. Във всека общинска хала да се постави по една книга за оплиаквание на гражданите и по една контрол на ревизиите, направени от санитарните агенти, в която да се отбелезва общото безредие и нечистота въ халата констатирани всекидневно от санитарните агенти.


15. Всеки месопродавач е длъжен да постави тая заповод в рамка на видно место в месопродавницата.


На нарушителите на настоящата заповед да се съставят актове за глоба и даванието им под съд. Изпълнението на заповедта възлагам на санитарно-ветеринарната власт и санитарните агенти при общината.“


Марица Гърдева


Четете още: 


На този ден във Варна - 13 април 1932 г.

На този ден във Варна – 12 април 1890 г.

На този ден във Варна 11 април 1909 г.

На този ден във Варна – 10 април 1931 г.

На този ден във Варна – 9 април 1932 г.

На този ден във Варна – 8 април 1931 г.

На този ден във Варна – 7 април 1934 г.

На този ден във Варна – 6 април 1931 г.

На този ден във Варна - 5 април 1915 г.

На този ден във Варна – 4 април 1909 г.

На този ден във Варна – 3 април 1909 г.
На този ден във Варна – 2 април 1914 г.

На този ден във Варна – 1 април 1934 г.

Коментари

Новини Варна