IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
10:31 | 1 октомври 2019
Обновен: 15:56 | 4 октомври 2024

12 нови български песни за деца с премиера в конкурса „Златни искри“ във Варна

По материала работи: Слав Велев
12 нови български песни за деца с премиера в конкурса  „Златни искри“ във Варна

12 нови български песни премиерно ще прозвучат на Европейския конкурс  за детска песен „Златни искри“ във Варна в средата на месец октомври. Това са композициите, които преминаха през предварителната селекция на журито, /което направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите/. Те ще се състезават с предложения  на 12 автори от европейски държави , чиято селекция прдстои до дни . Фестивалът във Варна се провежда за седма поредна година. И това издание ще има две международни конкурсни вечери – за песен и за изпълнители, както и богата съпътстваща програма. В центъра на вниманието остава детската популярна песен, като заявките за участие показват, че все повече автори проявяват интерес към детската аудитория.  Сред авторите на българските песни-финалисти тази година,  освен дебютанти  можем да   срещнем  и  познати  имена на  композитори като Красимир Гюлмезов, Хайгашот Агасян, Пепи Писарски, Любомир Денев…  Изпалнителите, които ще ги представят на живо във Варна, са деца-солисти на възраст от 6 до 14 години. Много от тях са лауреати на различни конкурси и като изпълнители теми и сюжети от   ежедневието вкъщи и на училище,  домашните любимци, забавленията, приятелството. На  солистите, избрани да представят конкурсните песни, ще помагат и децата от детското шлагерно студио ДА. Малките изпълнители са познати на повечето български деца с хитовете си „Ало Слънчице“ и „Роклята на мама“, които имат многомилионите лайкове в интернет.

 

Песните от „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР, като  най-добрата българска песен ще получи специална награда.

Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Министерството на културата и  частично от фонд Култура” на Община Варна .

 

 

 

Коментари

Новини Варна