IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:19 | 3 октомври 2014
Обновен: 03:14 | 13 септември 2024

Арх. Виктор Бузев: Няма искане за разрешително за строеж на „Студентска“

Арх. Виктор Бузев: Няма искане за разрешително за строеж на „Студентска“

По материала работи: Златина Добрева
Арх. Виктор Бузев: Няма искане за разрешително за строеж на „Студентска“

След като живеещите в бл. 14 на ул. „Студентска“ за пореден път заявиха, че излизат на протест срещу опитите върху една от детските площадки пред блока да бъде построена сграда, главният архитект на община Варна Виктор Бузев поясни:
В годините назад съдът е постановил възстановяване на въпросния имот, разположен в градинката до бл. 14, като това възстановяване дори е обхванало част от улицата. Имотът е бил препродаван няколко пъти, а в момента има подадено заявление до администрацията, с което собственикът иска изработване на подробен устройствен план.
За да започне строителство на терена, трябва да има разрешение за строеж, което се предхожда от одобрен устройствен план.
Единственото, което е започнало по отношение на имота, е това, че за пореден път собственикът му е подал заявление за допускане на ПУП, с което да бъде изменен действащият план за този квартал.
Това е начало на процедурата, тя съдържа в себе си необходимост от много съгласувателни режими от най-различни институции – Енергото, ВиК, както и провеждане на обществени обсъждания. Едва след приключването им евентуално може да се появи проект за сграда.
Това, което предлагат проектантите в допуснатата за разглеждане разработка, предвижда имотът да има друга конфигурация, която изключва да е върху пътното платно.
Възможностите за решения са няколко – първата е частният имот да бъде отчужден за сметка на бюджета на общината, с решение на Общинския съвет. За целта по време на обществените обсъждания трябва да бъде ясно изразено становището на гражданите - желаят ли от техните данъци да бъде обезщетен собственикът на парцела.
Друг вариант е да се намери подходящ терен, срещу който този да бъде заменен. Той също трябва да е общински, нужно е и съгласието на собственика.
В която и посока да се търси решение, важно е да се уточни, че при постигнато съгласие между спорещите страни, по-рано от две години резултат не може да има. Ако не се достигне до консенсус, спорът може да се проточи с десетилетия.

Коментари

Новини Варна