IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:58 | 30 септември 2014
Обновен: 10:33 | 6 септември 2024

Брокер: Клиентите още са плахи за покупка на имот чрез публична продан

Брокер: Клиентите още са плахи за покупка на имот чрез публична продан

По материала работи: Златина Добрева
Брокер: Клиентите още са плахи за покупка на имот чрез публична продан

Клиентите все още се плашат да си купят недвижим имот чрез публична продан и съдия изпълнител. Това каза за „Черно море“ варненският брокер Димитър Колев.
Според него агенциите за недвижими имоти тук трудно могат да са в помощ на клиента, защото има различни действия, които следва да се извършат от самия купувач. Колев добави, че няма статистика колко имота са продадени по този начин от началото на годината.
Ако харесате имот от частен съдебен изпълнител или държавен съдебен изпълнител, може да се свържете със съответния и да поискате да направите оглед на имота, както и да се запознаете в детайли с документите за продажбата. Това може да стане в Районния съд по местонахождението на имота.
Много е важно да внимавате, преди да участвате в публичната продан – да знаете цената, има ли учредена ипотека, какъв е крайният срок, в който може да се направи валидно предложение за имота, има ли наложени възбрани, има ли учредени вещни права върху имота, казва Димитър. Такива права са на ползване и право на строеж.
След като се уверите, че имотът отговаря на нуждите ви, трябва да внесете задатък в размер на 10% от продажната цена по сметка на съдебния изпълнител, посочена в обявлението за публична продан. Точният размер на задатъка също е посочен, твърди брокерът.
Според него покупката на имот от публична продан не носи гаранция, че клиентът ще получи собствеността – в случай, че лицето, спрямо което се провежда принуделното изпълнение, не е собственик на имота, клиентът не може да придобие собствеността.
Дори да има ипотеки, отбелязани в обявлението на публична продан, след като клиентът бъде обявен за купувач и заплати цената на имота, всичи наложени ипотеки и възбрани автоматично отпадат и получава имота чист от тези вещни тежести.
Деян Балев

Коментари

Новини Варна