IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
11:52 | 25 септември 2014
Обновен: 06:08 | 24 август 2024

Преглеждат безплатно за туберкулоза до края на месеца

Преглеждат безплатно за туберкулоза до края на месеца

По материала работи: Златина Добрева
Откриха нов случай на туберкулоза при безплатния скрининг

В Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза до края на меесеца, научи „Черно море“ от и.д. управител доц. д-р Христо Ганчев. За скрининга не е необходимо направление. Инициативата за Седмицата на отворените врати е на Министерството на здравеопазването. Безплатните прегледи включват оценка на риска чрез анкета, консултации и изследвания.
През юнската кампания 90 варненци се прегледаха безплатно за туберкулоза. Двама от тях се оказаха заразени от жълтата гостенка, припомни доц. Ганчев. 97 нови случая на туберкулоза бяха регистрирани през м.г. във Варненска област, сочи статистиката. Засегнатите от неспецифични белодробни заболявания са над 120.
През първото шестмесечие на тази година по време на кампаниите в цялата страта са прегледани общо 5324 души, от които 61 са с туберкулоза и са започнали лечение, а 279 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика, съобщиха от Министерството на здравеопазването(МЗ).
Данните показват, че през последните години има тенденция към намаляване на заболеваемостта. През 2005 г. регистрираното равнище е 40 на 100 000 население, през 2103 г. - 23,6 на 100 000.
Всички услуги в рамките на кампанията са безплатни за пациентите, независимо от здравноосигурителния им статус, добавиха от МЗ.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна