IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
06:20 | 25 септември 2014
Обновен: 06:29 | 24 август 2024

Варна минава Пловдив по население

Варна минава Пловдив по население

По материала работи: Златина Добрева
Варна минава Пловдив по население

Според официалните данни само 5222-ма души делят морската столица от второто място за най-голям град у нас
Пловдив има само 5222-ма жители повече от Варна. Това сочат данните на официалната статистика. Според полицията жителите в морския град отдавна са повече от тези в Пловдив, тъй като голяма част от хората пребивават постоянно от години тук, но адресната им регистрация по лична карта е от родните им градове. Най-много от тях се водят официално жители на Добрич, Разград и областта, Горна Оряховица и Търновско, дори и на Пловдив и региона.
Според данните на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Града под тепетата само 5222-ма души делят Варна от второто място в класацията на най-населените български градове. Все още Пловдив остава вторият по големина град у нас, но е напълно възможно в близките години да бъде изместен от Варна, прогнозира пред “Дарик” експертът в ТСБ Валентин Точев.
По данни от края на 2013 г. в Пловдивска област живеят 678 197 души, като това се равнява на 9,5% от населението на страната, като половината от тях, или 341 041 от тях, живеят в града.
Според статистическите прогнози през 2025 г. населението в областта се очаква да намалее с 11,5% (78 000 души). Смята се, че тогава жителите на град Пловдив ще се стопят с 2,5%, или около 8500 души.
По думите на Точев демографската криза и застаряването на населението продължава и всичко зависи от условията за живот, инфраструктурата и икономиката. Според експерта обаче Пловдив не е сред градовете с най-добри условия за живот.
Миналата година града са напуснали над 800 пловдивчани, които са избрали да живеят в Турция, Гърция, Великобритания и Германия. Населението се задържа благодарение на положителния механичен прираст на хората, които идват в Пловдив от съседните области.

Коментари

Новини Варна