IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:33 | 17 февруари 2015
Обновен: 15:16 | 7 септември 2024

Спряха лекарство за епилептици

Причината е, че фирмата-производител го изтегля от пазара

По материала работи: Златина Добрева
Спряха лекарство за епилептици

Медикаментът ривотрил, който се използва за овладяване на епилептични припадъци, няма да се заплаща повече от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината е, че фирмата-производител го изтегля от пазара, тъй като не може да поддържа ниска цената му.
Във връзка с това териториалните поделения на Здравната каса са задължени да уведомят договорните си партньори и пациентите, започнали лечение с медикамента, да се обърнат към лекуващите лекари за намиране на терапевтична алтернатива от Позитивния лекарствен списък. Целта е да не се допусне прекъсване на лечението.
НЗОК е дала указания за търсене на аналог и за пациентите, които се лекуват с азатиоприн(имуноспресор, който потиска имунния отговор и реакцията на отхвърляне от тялото). Причината е, че медикаментът е спрян временно от продажба по производствени причини. Препаратът ще бъде пуснат отново на фармацевтичния пазар през юни т.г. Междувременно пациентите трябва да поискат от лекуващия лекар да замени липсващия медикамент с негов аналог, който се заплаща от НЗОК.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна