IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:30 | 16 февруари 2015
Обновен: 17:07 | 7 септември 2024

Край на гръмките имена на акциите на МВР, ще имат номера

Вучков: Осъдително е оперативните работници да хабят интелектуален труд

По материала работи: Лиляна Трънкова
Край на гръмките имена на акциите на МВР, ще имат номера

От 15 март със заповед на министъра на вътрешните работи практиката операции на МВР да бъдат наименувани ще бъде прекратена. Това съобщи самият министър Веселин Вучков при отчитането на първите 100 дни от работата му на този пост.

Той разкритикува тази практика, която определи като останала от тоталитарното време.

Осъдително е оперативните работници да хабят интелектуален труд, за да мислят как да кръстят дадена разработка. Ще има нещо съвсем нормално - номера, както е и при досъдебните производства, заяви Вучков.

Досега операциите носеха различни имена като например „Наглите“, "Килърите", „Октопод“, като практиката да се кръщават операции беше силно застъпена по времето, когато министър беше Цветан Цветанов.

През 2013 година Висшият съдебен съвет го предупреди да не кръщава акции с имена на съдии, след като МВР проведе операция с името "М.И.Л.Е.В." (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден).

Наименованието на акцията съвпадна с фамилията на съдия Теодор Милев, който е бил в тричленния състав от Великотърновския окръжен съд, променил мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест" на Звезделин Методиев, срещу когото беше насочена операцията.

Веселин Вучков заяви, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по т.нар. операция "Червеи", проведена по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС.

 

Коментари

Новини Варна