IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:23 | 16 февруари 2015
Обновен: 03:43 | 27 август 2024

Очакват голям спад в броя на руските и украинските туристи

Засега няма нито един чартър до страната ни, твърди експерт

По материала работи: Деян Михайлов
Очакват голям спад в броя на руските и украинските туристи

Тази година се очаква сериозен спад на посещенията на руски и украински туристи по родното Черноморие. Това алармира пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.
През 2014 г. спадът  на тези пазари беше 5% при руснаците и 10 % при украинците. Очакванията ми са през 2015 г. посещенията на въпросните гости да намалеят още повече, добави Дичев.
До миналата седмица нямаше нито един чартър от тези държави към страната ни. А през миналата година за същия период чартърите бяха десетки, описа ситуацията Димитър Дичев.
През миналата седмица стана ясно, че Гърция и Турция ударно ни „крадат“ руските и украински туристи.
Няма как да спрем този процес. Министерството на туризма взе мерки, но сравнително късно. Ние издаваме визи за руснаци за един месец на цена 50 евро, Гърция го прави за 48 часа на два пъти по-ниска цена, разкри експертът.
Той добави, че Италия е намерила друг начин за облекчение – издават безплатни визи за участници в различни фестивали и събития. В Турция, която не е част от ЕС, визите също са безплатни, каза Димитър Дичев.
В Кипър е възможно да ти я пратят по пощата или на email-а. Гостът я разпечатва и после представя на летището, обясни Дичев.
Пак опираме до парите за реклама. Те са много важни, за да е печеливша дестинацията ни. Тази година държавата отпуска 5,5 милиона лева за реклама на страната, а един Кипър дава 30 милиона евро, каза Дичев.
Цените в турските курорти не са толкова ниски, а условията не по-добри от нашите, но всичко е въпрос на реклама. Виждал съм в Берлин лепенки на турски курорти по такситата, ние рекламираме ли се така, добави Димитър Дичев.

Деян Михайлов
 

 

Коментари

Новини Варна