IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:43 | 16 септември 2014
Обновен: 07:56 | 24 август 2024

Приемат заявки по схемата за младежка заетост

Приемат заявки по схемата за младежка заетост

По материала работи: Златина Добрева
Приемат заявки по схемата за младежка заетост

Работодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, вече могат да подават своите заявки в бюрата по труда в цялата страна. Срокът е до 29 септември включително, съобщиха от Областния информационен център във Варна. Схемата е по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 - 2020 г. и се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 безработни младежи на възраст до 29 г. включително.
Схемата дава възможност да се наемат младежи за стажанти или за обучение по време на работа. И в двата случая се назначава наставник.
Ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението.
На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа, младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.
На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетия в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Програмата ще покрива и разходите за заплати на определения от работодателя наставник (1/2 от минималната работна заплата за страната).

Коментари

Новини Варна