IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:20 | 12 септември 2014
Обновен: 02:22 | 14 септември 2024

Нови трима пипнаха лаймска болест

Нови трима пипнаха лаймска болест

По материала работи: Ставри Таргов
Нови трима пипнаха лаймска болест

Нови трима души се заразиха с лаймска болест през седмицата съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Заразата се предава от кърлежи. И тримата пациенти са от Варна. Те се лекуват в Инфекциозната болница във Варна. Там е настанен и пациент с марсилска треска. Инфекцията е предадена от кърлежи по кучетата. През седмицата трима души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи. Броят им ще намалява със захлаждането на времето, увериха епидемиолози.
Остра заразна заболяемост във Варненска област на този етап се движи в характерните за сезона граници. Намалели са чревните инфекции.
В сравнение със същия период на 2013 г. обаче има значително увеличение на острите ентероколити с неуточнен причинител. При повечето от засегнатите заболяването протича леко. Регистрирани са 75 ентероколита, 1 дизентерия, 3 салмонелози, 2 колиентерита, 1 вирусен хепатит и 8 ротавирусни ентерита. Нивото на острите респираторни инфекции е много ниско, сочат още данните на РЗИ.
През имунизационния кабинет на инспекцията са преминали 67 души. Направени са 55 имунизации, като на 28 души е поставена ваксина против жълта треска.
За СПИН в безплатния кабинет през седмицата са се изследвали 27 души. Общо 852-ма души са проверили своя ХИВ-статус от началото на лятната кампания. Няма получени реактивни резултати. Посланието на кампанията е „Животът е безценен! - превенция на ХИВ и СПИН и подкрепа на хората, живеещи с ХИВ”.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна