IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:16 | 4 септември 2014
Обновен: 14:44 | 25 август 2024

Очакваме решението на журито за “Европейска столица на културата”

Очакваме решението на журито за “Европейска столица на културата”

По материала работи: manager
Внасят документите за Варна – културна столица на Европа

Варна е на финала на едно от най-престижните и популярни европейски културни събития, инициативата “Европейска столица на културата”.

Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България бяха поканени да излъчат градовете (по един от двете държави), които да получат титлата „Европейска столица на културата” за 2019 г.
Българският град - европейска столица на културата през 2019 г. ще бъде обявен утре, 05 септември. На финалната права в състезанието са Варна, Пловдив, Велико Търново и София.

Варна се представи достойно в надпреварата и безспорно заслужава престижната титла, както и всички позитиви, които тя носи. Събитието „Европейска столица на културата” може да донесе огромни ползи за града ни в културно, социално и икономическо отношение, както в рамките на подготовката и на самата година, така и след това. То е уникална възможност за обновяване на града ни, за промяна на представата за него и за популяризирането му в европейски и международен план. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро.
Инициативата „Европейска столица на културата” е създадена през юни 1985 г. от Съвета на министрите на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури и е замислена с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“. Европейските столици на културата дават ценен принос за социалното включване и диалога между културите.
Успех Варна!

Маня Петрова

Коментари

Новини Варна