Варна 25°
fallback
Общество
12:40 | 28 май 2019
Обновен: 13:34 | 25 септември 2024

Още два специализирани микробуса ще возят хората с увреждания

По материала работи: Пламен Янков

Два нови специализирани микробуса за хора с увреждания бяха представени пред община Варна в присъствието на кмета Иван Портних.  

„Микробусите отговарят на всички съвременни изисквания за транспортиране на хора с увреждания. Те са с 6 седящи места, побират 2 инвалидни колички, разполагат с мобилни рампи. Това е част от програмата ни съвместно с „Градски транспорт“ за осигуряване на мобилност на нуждаещите се, дневно имаме около 50 – 70 заявки, а месечно те са над 1000. С тези 2 микробусът автопаркът нараства на общо 8, което ще направи услугата по-достъпна, по-работеща. Продължаваме с усилията и се надявам в близките месеци да се сдобием с нови 2 микробуса. Тази година имаме сериозно увеличение на бюджета за социални дейности, дирекцията работи много активно“, коментира кметът Иван Портних.  

Двата микробуса струват общо 140 000 лв.  

Според присъстващите експерти те са още по-удобни за хората с увреждания. Допълнително е помислено за безопасността на пътуващите – както на седящите места, така и в количките.

 

Те са изцяло адаптирани за транспорт на трудно подвижни лица, като всеки от тях е оборудван с електрическа хидравлична платформа, шест седящи места, две места за инвалидни колички. След регистрация в КАТ, двата микробуса ще бъдат предоставени на специализираното звено за извършване на превоз на хора с увреждания към „Градски транспорт“ ЕАД, с които общия брой на транспортните средства на звеното ще стане осем. Ежедневно микробусите се използват за транспорт на деца и пълнолетни лица с увреждания от домовете им или резидентни услуги до детски градини, училища, социални услуги, лечебни заведения, за посещения на институции, културни и спортни дейности.  

Борис Проданов  

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback