IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
05:27 | 7 август 2014
Обновен: 21:30 | 4 септември 2024

Вижте кои заболявания изискват презаверка на рецептурните книжки

Вижте кои заболявания изискват презаверка на рецептурните книжки

По материала работи: Златина Добрева
Вижте кои заболявания изискват презаверка на рецептурните книжки

31 август е крайният срок за презаверка на рецептурните книжки, напомниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази презаверка не се отнася за 14 заболявания. Това са скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61); злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67); болест на Паркинсон (G20). В списъка са още множествена склероза (G35); есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48); бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен (J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простатата (N40).
Към 1 август 2014 г. 1 270 503 рецептурни книжки на хронично болни пациенти са презаверени с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ). Това е 55,2% от всички документи, подлежащи на тази процедура. С въвеждане на МКБ на болестите от 1 декември м.г. е необходимо прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Във връзка с това НЗОК напомня на пациентите, че първо трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат прекодирането, а след това да презаверят рецептурните си книжки в съответната РЗОК или нейните изнесени офиси по общини.
Презаверка на рецептурната книжка с четиризначен МКБ-код се изисква и в случаите при издаване на нов протокол за лекарства или при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка.
Отпускане на лекарствени продукти по протокол ще може да се извършва на рецептурни бланки, съдържащи тризначни кодове до 30 септември.
От РЗОК – Варна, съобщиха, че работят с удължено работно време до 17 ч. всеки делничен ден. Съветът към хората е да не чакат крайния срок. Опашки се образуват предимно сутрин, след обяд е по-спокойно, казаха още от РЗОК – Варна.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна