IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:40 | 5 август 2014
Обновен: 22:52 | 21 август 2024

Пестициди избиват пчели, антени ги заблуждават

Пестициди избиват пчели, антени ги заблуждават

По материала работи: Златина Добрева
Пестициди избиват пчели, антени ги заблуждават

Някои арендатори пръскат растенията с пестициди, което избива пчелите в България. Това алармираха днес във Варна членове на Национално сдружение „Съюз на българските пчелари“.
Според производителите в някои села арендатори си позволят да използват препарати за растителна защита, които после натравят пасящите пчели.
Ние предлагаме да се спират субсидиите на тези недобросъвестни арендатори, тъй като по този начин те ни вредят, каза пчеларят от Добрич Янко Янков. Той призова българските медии да пишат истината за нашия мед, а не да се търсят евтини сензации.
Медът ни е чист, без добавки на антибиотици и ГМО, каза Валентин Атанасов от съюза на пчеларите. Аз самият изнасям мед за цяла Европа и там искат сертификати за липсата на дори минимални количества странични вещества.
Пчелари споделиха още, че е възможно излъчванията от антените на мобилните оператори да объркват маршрутите на пчелите и те да не могат да се завърнат до кошерите си.
Пчелите са ценни, трябва да ги пазим. Една пчела за година изработва едва една малка чаена лъжичка мед, сами разбирате колко е важно да опазим големи пчелните семейства, призоваха пчелари.
Деян Балев

Коментари

Новини Варна