IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:11 | 29 юли 2014
Обновен: 22:52 | 21 август 2024

Военни обезвредиха корозирала граната и стара авиационна бомба

Военни обезвредиха корозирала граната и стара авиационна бомба

По материала работи: Златина Добрева
Военни обезвредиха корозирала граната и стара авиационна бомба

В рамките на два дни експерти от военноморските сили успяха да обезвредят стара корозирала ръчна граната и осколъчна авиационна бомба.
Преди два дни служител на ВиК откри в мазе на ул. „Воден“ във Варна корозирала ръчна граната и веднага подаде сигнал на 112. Мястото беше отцепено от полицията. След получено искане от областния управител на Варна, резолюция от началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, на мястото е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси. Ръководител на групата е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов, взривчик е мичман Диян Христов, а медицинското осигуряване е от цивилен служител Катя Плачкова – Неделчева. Оказа се, че служителят на ВиК е попаднал на опасен боеприпас – осколъчна отбранителна ръчна граната с взривател, тип "Ф-1", която е силно корозирала. Тя е транспортирана внимателно до гарнизонното стрелбище в Долни чифлик, където е унищожена.
Варненските военни експерти бяха вдигнати по тревога и за друг случай - в района на плажа в кв. „Крайморие”, Бургас. Водолаз-любител забелязал на около 2 м дълбочина и разстояние 4 м от скалите съмнителен обект. На мястото е изпратена група от Варна с ръководител майор Йордан Тодоров.
„След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха изделието осколочна авиационна бомба с взривател, тип „АО-10”, която е силно корозирала. Водолази от състава на групата, извлякоха боеприпаса на брега. Изделието беше транспортирано за съхранение във военно формирование 26420 – Бургас. На 28.07.2014 г. авиационната бомба беше унищожена на специално за целта оборудван полигон във военно формирование 32890 – Бургас“, съобщиха от ВМС.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна